Chiliplex: eerlijke schoonheid

Chiliplex, voluit Chileens radiata pine B/CP, is onze nieuwkomer en we zijn dit mooie materiaal aan het ontdekken. Het heeft namelijk wel een gebruiksaanwijzing. Dat houdt het spannend, maar is soms best lastig. (Hé, dat klinkt een beetje als mijn…)

Underlayment als zichtwerk is helemaal in. Het is een trend die door de wat oudere generaties niet helemaal begrepen wordt. Op de slaapkamer van mijn zoons heb ik een muur gemaakt van prachtig mooie chiliplex panelen. Geschuurd en meerdere malen gelakt. Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder vroegen zich af wanneer ik het af ging maken…

wand van multiplex / underlayment
De bewuste multiplex wand… die toch echt af is.

Underlayment is van oorsprong niet bedoeld om meubels mee te maken. Het is een constructieve plaat voor daken, vloeren en wanden. Om teleurstellingen te voorkomen zetten we de nadelen en uitdagingen van dit trendy materiaal voor je op een rijtje.

De uitstraling, het zichtwerk

Tussen de platen onderling kan er veel verschil zijn. Grote rustige vlammen of intense psychedelische tekeningen. Het kan allemaal. Een knoest. Een onregelmatigheid. De mooie zijde (B) is zonder ‘gaten’, de CP zijde kan wat grover zijn met ook voelbare knoesten en open naden. Aan de CP zijde is ook met regelmaat een geprinte tekst te vinden. Soms schuren we deze weg, meestal niet. De mooiste zijde gebruiken we natuurlijk aan de meest zichtbare zijde van de meubels.

De laagjes aan de kopse kanten van het chiliplex kunnen zogenoemde ‘gaps’ bevatten. Dat zijn open stukken tussen de laagjes. Afhankelijk van de plaats plamuren we deze soms vol, vaak niet. De mooiste kant doen we natuurlijk in het zicht.

Technische eigenschappen Chiliplex

Chileens radiata pine is opgebouwd uit 7 laagjes. Dat heeft invloed op de stabiliteit en 7 laagjes is niet veel. De plaat kan dus kromtrekken of al krom zijn. Duidelijker is: het is een uitzondering als een plaat chiliplex volledig vlak is en blijft. Dit is vooral van invloed en merkbaar bij grotere oppervlakte en delen die zich vrij kunnen bewegen, zoals (schuif)deuren. Daarom maken we de deuren liever niet te groot. Ga er vanuit dat elke deur wel een lichte afwijking heeft en dat dit ‘part of the deal’ is met meubels van underlayment.

Wat ongelijke deuren van chiliplex. Niemand is perfect.

Door de geringe laagopbouw is underlayment ook geen stijf materiaal en daarmee buigzaam/flexibel bij grotere oppervlakte en overspanningen. Grotere overspanningen uit 1 stuk (ongeveer vanaf 70 cm) hebben dus soms wat hulp nodig of vermijden we.

Underlayment is doorgaans gemaakt van naaldhout en daarmee geen hard materiaal. Een deuk of kras is vrij snel gemaakt (en weer weg geschuurd).

Eerlijk over underlayment

Underlayment heeft ons hart veroverd. Het is stoer, echt en niet perfect. Dat past wel bij ons. En iets toepassen op een manier waarvoor het eigenlijk niet bedoeld is geeft een leuke uitdaging. Het maken van meubels van underlayment is begonnen met DHZ/DIY projecten en uitgegroeid tot een echte trend. De trendsetters wisten waarschijnlijk wel waar ze aan begonnen of kwamen er snel genoeg achter. Als je iets zelf maakt is dat natuurlijk niet erg (lees dan wel eerst ons DIY blog). Maar als je alleen op basis van mooie plaatjes een meubel van underlayment aanschaft, kan je onaangenaam verrast worden door bepaalde eigenschappen van het materiaal. Verkopen doen we natuurlijk graag, met een eerlijk verhaal.

Voorbeelden chiliplex meubels

Ons populaire junior (en eenpersoons) superbed is van chiliplex gemaakt en ook het schattige bureausetje ‘Aap-Noot-Mies’. Kast ‘Hoera‘ maken we ook van chiliplex.

a kinderbureau underlayment houten treinbaan op voorgrond.jpg
Ons bureau setje ‘aap-noot-mies’ is gemaakt van chiliplex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s