schillen van boomstam voor multiplex

Multiplex: de basics

Een groot deel van onze meubels maken we van multiplex. En we houden van dit veelzijdige materiaal. Hoog tijd dus voor een serie meer technische blogberichten. Zodat jij de beste keuze kunt maken en sowieso de show steelt met je kennis op verjaardagen en partijen. In dit eerste blogbericht de basics van multiplex.

Multiplex bestaat uit dunne laagjes hout. Deze laagjes hout worden uit de lengterichting van de ronde stam geschild. Voor het schillen is de stam ontschorst en heeft deze 20 uur in een warm bad gedobberd om zacht en schoon te worden. Eerst verwennen en dan schillen. Best wreed.

schillen van boomstam voor multiplex
Het schillen van de boomstam

De opbouw van multiplex

De dunne laagjes hout worden kruislings op elkaar gelijmd en vervolgens geperst. Altijd een oneven aantal. In den beginne werden er drie laagjes op elkaar gelijmd. Dat noem je triplex. Multiplex bestaat uit vijf lagen of meer. Bij de vervaardiging van multiplex gaat weinig hout verloren: de minder mooie lagen gaan in het midden en de mooiste lagen aan de buitenkant. Multiplex is sterker dan een massief stuk hout met dezelfde afmeting.

diverse soorten multiplex laagjes
Boven: Chiliplex, midden: Russisch Berken, onder: Pools grenen

Wat belangrijk is bij multiplex, is de hoeveelheid laagjes. Hoe meer laagjes, hoe stabieler de plaat. Met stabiel wordt bedoeld in hoeverre de plaat gevoelig is voor kromtrekken. Een plaat van 5 laagjes per 18 mm zal sneller kromtrekken dan een plaat met 21 laagjes per 18 mm. Maar wat betreft het kromtrekken: elke soort multiplex kan in meer of mindere mate iets kromtrekken als het zich vrij kan bewegen, bijvoorbeeld bij (schuif)deuren.

Materiaal en kwaliteit van multiplex

Het materiaal/de houtsoort waarvan het multiplex is gemaakt, is natuurlijk ook belangrijk. Vooral de toplaag of dekfineer bepaald de uitstraling. Het kan zijn dat de deklaag van een luxe houtsoort is, bijvoorbeeld mahonie, en de lagen daartussen van een inferieure houtsoort. Wij maken het liefst gebruik van ‘door en door’ multiplex. De hele plaat is op opgebouwd uit dezelfde houtsoort. Dat vinden we belangrijk omdat wij de kopse kanten, de laagjes, graag een rol laten spelen in het ontwerp.

underlayment meubel kastdeur van multiplex
Detail van een meubel in Pools grenen multiplex

Een multiplex plaat heeft meestal een mooie zijde en een wat minder mooie zijde. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de dekfineer. Deze kwaliteit wordt uitgedrukt in de letters A, B en C. De A kun je eigenlijk vergeten, die komt bijna niet voor. B staat voor een kwastloos, niet verkleurd oppervlak. Bij BB mag er wel een klein gesloten kwastje in zetten en verkleuring komt ook voor. En zo verder. BC zijde zijn op sommige plaatsen voorzien van een reparatie door middel van een ‘prop, ‘patch’ of andersoortige reparatie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reparatie ‘Patch’ in het multiplex vlak

Als een multiplex watervast verlijmd is, wil dat zeggen dat het in zeker mate bestand is tegen vocht. Dit wordt uitgedrukt met de afkorting WBP (water boiled proof). Het kan in ieder geval gebuikt worden in een vochtige ruimte. Buitengebruik is weer een ander verhaal, dan moet met name de kopse kant intensief behandeld worden. Wij passen vooralsnog geen multiplex toe in buitenmeubels.

Afmetingen multiplex platen

De meeste multiplex platen hebben een standaard afmeting van 244 cm x 122 cm of 250 cm x 125 cm. Qua dikte gebruiken wij meestal 18 mm, maar dunner en dikker is ook mogelijk (vaak van 9 tot 40 mm). De standaard handelsmaten kunnen handig zijn om rekening mee te houden in het ontwerp van meubels, zeker als je efficiënt met materiaal wilt omgaan of geen naden wilt.

plaatmateriaal (multiplex) bij Verdouw in Gouderak

Verschillende soorten multiplex

Je bent nu op de hoogte van de basics, maar multiplex is een verzamelnaam. Er bestaan veel soorten met elk hun eigen toepassing en eigenschappen. De soorten multiplex waar wij veel mee werken zijn: Pools grenen, Chiliplex, Russisch Berken en Populieren multiplex. In afzonderlijke blogs vertellen we je graag meer over de verschillende eigenschappen van deze soorten.

Lees meer over:
Pools grenen multiplex
Chiliplex
Russisch Berken multiplex
Populieren multiplex



Een gedachte over “Multiplex: de basics

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s